Nieuwsbrief Elckerlyc Montessorischool

Jaargang 46 - nummer 3

Agenda:  
11/12/13 sept: bovenbouw kamp
3 oktober:
Leidens ontzet
14/22 okt:
herfstvakantie
23 okt: studiedag montessorischool

Pinda

Drie van onze leerlingen blijken een ernstige pinda-allergie te hebben. Zoals u wellicht weet kán deze levensbedreigend zijn. We proberen daarom pinda's uit het schoolgebouw te weren. De GGD zal ons binnenkort advies geven over de beste manier waarop we als school-gemeenschap hiermee om kunnen springen. 

Duckies

Sven had thuis een heleboel Donald Ducks over. Omdat hij weet dat heel veel kinderen het leuk vinden om ze te lezen heeft hij gevraagd of de school ze misschien wilde hebben. Inmiddels liggen ze in de leesmand. Heb je dus zin om een Duckie te lezen... (Dankjewel Sven!)

Deze twee stoere jongens wilden op woensdag-middag graag helpen om de omgeving van de school op te ruimen!

Kamp

Afgelopen woensdag gingen de kinderen van de internationale afdeling op kamp; vrijdagmiddag komen ze weer thuis. Aanstaande maandag verterkken de bovenbouwers van de montessoriafdeling; zij komen op woensdag weer terug!

Nieuw gezicht

Debby Trouwee is natuurlijk eigenlijk geen nieuw gezicht...! Nieuw is wel dat ze op vrijdag voortaan 'in dienst is' als overblijfkracht. Vandaag konden we gelijk al zien dat ze heel goed kan troosten. Mocht u ook belangstelling hebben? Er is regelmatig iemand nodig en er staat een aardige vergoeding tegenover.

...één week

...zo weinig tijd was er nodig om weer zo'n berg achtergelaten kleding te verzamelen. Wilt u (laten) controleren of er iets van u tussen zit? Binnenkort brengen we alles wat achterblijft naar de kringloop. 

Rainforest

De kinderen van Group Four werkten samen om erachter te komen wat ze al wisten van het 'Rainforest'. Dat bleek een heleboel! Ze waren er zélf een beetje ondersteboven van...

Topic Work

Ook de oudere kinderen krijgen opdrachten waarbij ze zelfstandig aan het werk moeten. Hier zie je Alexander en Iria (Group 7) die een presentatie maken met als thema 'International Mindedness'. 

Twee fietsjes

...stonden in de zomervakantie langs het Heelblaadjespad, vastgemaakt aan het schoolhek. Op initiatief van een buurtbewoner heeft de gemeente ze verwijderd en opgeslagen. Als u dus een wit/roze meisjesfiets met een roze mandje mist (type omafiets, ca. 8 jr) en/of een jongensfietsje (groen/blauw, type crossfiets, ca. 4 jaar) dan kunt u contact opnemen met Gemeentewerken om ze weer terug te krijgen.

Bericht van de sportcommissie

Vlak voor de zomervakantie hebben we afscheid genomen van onze spil bij de sportcommissie: Frank van der Neut. We willen hem nogmaals heel erg hartelijk bedanken, en wensen hem veel succes met zijn nieuwe activiteiten bij LTC de Munnik. Wij zoeken nieuwe enthousiaste, sportieve ouder(s) om ons te ondersteunen bij de schoolsportactiviteiten, zoals het lijnbaltoernooi, het korfbaltoernooi en het voetbaltoernooi. We doen de toernooien samen met de IS. We hebben ook een aantal actieve IS ouders dat ons helpt. Voor informatie kun je ons benaderen (we zijn 's ochtends regelmatig koffie aan 't drinken in de aula): Marc Ketelaars (vader Thijs), Dana Popa (moeder Catinca), Selma Teeninga (moeder Hidde). Mailen kan ook: s.jonkers@casema.nl 

Typen I

Het gebruik van de computer wordt steeds belangrijker; ook op de basisschool. Typen neemt in de hogere leerjaren steeds meer de rol over van schrijven. Onder leerkrachten in Nederland is er al jaren een discussie gaande waaraan nu tijd dient te worden besteed: leren schrijven of leren typen? Schrijfonderwijs is heel belangrijk voor de motoriek, het kunnen typen daarentegen bepaalt in welk tempo je 'mee kunt' op de PC.  Omdat er nog geen wettelijke voorschriften zijn beperken we ons op Elckerlyc nu tot het stimuleren van leerlingen om typvaardiger te worden.  We hebben ICT'er juf Lidewijde gevraagd zich te oriënteren op de markt; zij komt met onderstaande drie aanbevelingen. 

Typen II

Van wat duurder naar wat goedkoper, maar met verschillende gebruiksmogelijkheden:
LOikidzz.nl voor 139 euro (dyslexievariant aanwezig). Je leert typen door een game te spelen.
Tiktop.nl voor 49 euro, maar er komt mogelijk nog een 10 euro kortingscode aan. Tiktop levert een dyslexievariant, evenals een 12 + versie. Dit is de meest simpele versie van de drie; blind leren typen zonder een game-ervaring. Het examen zou behaald kunnen worden na twintig lessen.
Picatypen.nl  kost 39 euro (dyslexievariant aanwezig). Hier leer je ook door een game maar het is minder geavanceerd.