Nieuwsbrief Elckerlyc Montessorischool

Jaargang 46 - nummer 7 - 6 oktober 2017

Agenda:  
4/13 oktober: kinderboekenweek
14/22 okt:
herfstvakantie
23 okt: studiedag montessorischool

Annelies de Bruin

Door Paul is mij gevraagd mij aan jullie voor te stellen voor in de nieuwsbrief en dat doe ik natuurlijk graag. Maandag 2 oktober ben ik begonnen met werken op de Elckerlyc, als onderwijsassistent in de middenbouw, met veel plezier dat kan ik u wel vertellen, het is goed om te zien hoe de kinderen in de klas werken. Mijn naam is Annelies de Bruin, ik woon nu alweer ruim 20 jaar in Leiden, waar ik met mijn gezin met veel plezier (nu in de Stevenshof) woon. Ons gezin bestaat uit mijn man, Johan, mijn dochter Anouk van 16 jaar en mijn zoon Jente van 11 jaar. Twee jaar geleden heb ik de stap genomen om in het onderwijs te gaan werken nadat ik ruim 15 jaar als pedagogisch medewerker in de kinderopvang heb gewerkt. Een heel goede stap kan ik nu wel zeggen. Nadat ik in 2015 begonnen ben op een school in Zoeterwoude heb ik een jaar in Zoetermeer mogen werken en de afgelopen periode heb ik gewerkt op een school in Den Haag (ziekte vervanging). Ik werk met heel veel plezier in het onderwijs, je kunt eigenlijk wel zeggen dat ik mijn passie gevonden heb. Ook bij het volgen van diverse cursussen zoals positieve psychologie en momenteel een cursus RT ervaar ik hoe geweldig het onderwijs is. Het geeft met recht een `Yes-gevoel´ wanneer je ervaart dat door met behulp van jouw begeleiding een kind zich nog beter gaat ontwikkelen en dus daarin groeit. Elckerlyc was bij mij al bekend omdat ik kinderen heb mogen ophalen in de tijd dat ik bij de Vrijbuiters werkte in de Bloemerd. (Misschien is het daarom dat u denkt hè zij komt mij bekend voor…). Natuurlijk hoop ik u gauw (weer) te ontmoeten. Tot dan! Hartelijke groeten, Annelies de Bruin.

Vijf oktober

Afgelopen donderdag was een groot aantal leerkrachten van Elckerlyc niet op school te vinden maar in het Zuiderpark in Den Haag. Had de organisatie gerekend op dertigduizend demonstranten; het werden er twee keer zoveel. Inzet van de staking is het verbeteren van de salarissen en het verkleinen van de werkdruk. Alleen als die twee zaken worden aangepakt zullen er op termijn voldoende leerkrachten beschikbaar blijven die in het Primair Onderwijs willen werken. (Maar liefst 83% van de ouders geeft aan de landelijke staking van 5 oktober volledig te steunen. Leraren hebben volle klassen, te veel werkdruk en worden onvoldoende beloond, vinden ouders. Zo blijkt uit een peiling van Ouders & Onderwijs onder 1.852 ouders).

In het Zuiderpark troffen juf Hannadea en juf Selma een toevallige voorbijganger. Ze hebben hem wat ongevraagd poltiek advies gegeven ;-)

Korczakconferentie

(ingezonden: ) Op 4 november  organiseert de Janusz Korczak Stichting, waar Anouk Brink (de moeder van Hasse) in het bestuur zit, een hele mooie conferentie over het thema ‘Kinderen hebben iets te zeggen’ voor ieder die geïnteresseerd is in leven en werken met kinderen, hun rechten en wat zij te zeggen hebben. De conferentie vindt plaats in het Kinderrechtenhuis in Leiden. En er komen goede sprekers en workshopleiders, zoals Luc Stevens, Laurentien van Oranje, Improbattle, Walhallab.

Pfeiffer

Bij één van de leerlingen in de bovenbouw is wellicht Pfeiffer vastgesteld. Omdat dit een besmettelijke maar verder tamelijk onschuldige ziekte betreft wordt er geen verdere medische actie ondernomen. Mocht u nadere informatie wensen dan klikt u hier

Kinderboekenweek

De kinderboekenweek is inmiddels in volle hevigheid losgebarsten. Ook nog in de komende week besteden we heel veel extra aandacht aan lezen en (leuke!) kinderboeken. Op de tafel in de hal vindt u alle griffelwinnaars van dit jaar. Vanzelfsprekend gaat u met uw kind vandaag of morgen even langs de boekwinkel om samen een mooi boek uit te zoeken! 

Montessori, Ver Weg

U gaat de hele wereld over, op vakantie of voor het werk. Soms komt u dan een montessorischool tegen,  zoals hier in  Jining Shandong  en in Kaapstad. Zo gewoon als een montessorischool in Nederland is, zo bijzonder (en voor de 'happy few' ) in heel veel buitenlanden...

Non Violence Day

Op maandag 2 oktober -de geboortedag van Mahatma Ghandi-  was het 'Non Violence Day'. Prachee Brandenburg-Kulkarni (de moeder van Kiran) kwam er in group seven over vertellen. 

Overblijfhulp

Zoals u weet is er een flink aantal overblijfkrachten dat tussen de middag op de kinderen let als de leerkrachten hun lunchpauze hebben. Af en toe is er wel eens iemand ziek en dan is er behoefte aan een invalkracht. Bent u geïnteresseerd of wilt u meer weten? loop even binnen bij Paul!

Kleuren leren

Juf Ali wandelde met haar jongste peuters het hele schoolgebouw door om op zoek te gaan naar kleuren. Op de foto is nét de kleur 'green' ontdekt dus daar moet een streepje bij worden gezet op het antwoordformulier.!

Hutspot met worst

De cateraar bracht de hutspot met worst naar school, juf Lidewijde en juf Jeanette waren van de bediening. Alle kinderen kregen een lekkere portie geserveerd, waardoor we een mooie Leidse traditie levend hebben gehouden!

Vakantiepas

(ingezonden: ) Goed nieuws voor iedereen die zin heeft in de herfstvakantie! Alle toffe activiteiten van de VakantiepasClub staan vanaf nu online. De makers van de ZomervakantiePas hebben ook deze herfstvakantie weer een aanbod samengesteld met allerlei bijzondere activiteiten met korting. Laat uw kind genieten van een lesje kinderyoga, een uurtje klimmen of een middag bij het kampvuur.  Op www.vakantiepas.nl vindt u een compleet overzicht.  (Word gratis lid! Is uw kind nog geen VakantiepasClublid? Alle basisschoolkinderen kunnen zich gratis aanmelden als VakantiepasClublid op www.vakantiepas.nl  Twee weken vóór elke schoolvakantie krijgen ze een e-mail met kortingsbonnen en een link naar de website met alle activiteiten.