Nieuwsbrief Elckerlyc Montessorischool

Jaargang 47 - nummer 1 - 5 APRIL 2019

Agenda:  

16 en 17 april: Eindtoets (IEP) groep 8
17 april: Paasontbijt of -lunch
18 april: Studiedag (geen school)
19 april t/m 5 mei: Pasen en meivakantie
14 t/m 24 mei: Projectweek hele school
16 mei: Schoolreisje middenbouw
24 mei: Avond van 8 groep 8
11 juni: Start CITO groep 6 en 7
18 juni: Mufterdag bovenbouw
18 t/m 21 juni: Avondvierdaagse
28 juni: Zomerfeest
4 juli: Schoolreisje onderbouw

Groep 5 naar de Pabo

Woensdag 27 maart jl. mochten de kinderen uit groep 5 (MB2) van juf Ilse mee naar de Pabo. Normaal geeft zij daar op woensdag les aan de studenten, maar nu was het de beurt aan de kinderen om Montessori lesjes te geven. De studenten waren onder de indruk van wat de kinderen al konden met die materialen. Wat een knappe juffen en meesters waren het!

Karel Appel in de bovenbouw

De afgelopen maand hebben we in de bovenbouw twee kunststromingen bekeken met de technieken die daarbij horen. We hebben gesproken over Cobra en over Karel Appel en we hebben werk bekeken. Kan je nu nog tekenen en schilderen zoals je als kleuter tekende? De kinderen zijn helemaal los gegaan en de één na de andere koppoter verscheen op het papier. Daarna hebben we dat strakker gefigureerd en uitgevoerd. Vervolgens hebben we gesproken over het impressionisme en dan in het bijzonder over de techniek van het pointillisme. Ook daar wisten de kinderen wel raad mee... zie de bijgaande foto's! 

Technolab

Op 14 maart jl. ging BB2 naar het Technolab in Leiden met de bus. We vertrokken om 09:00. Toen we aankwamen gingen we naar binnen. We moesten onze jassen en tassen in een kast doen. Toen gingen we naar binnen. De begeleiders waren heel aardig. We gingen programmeren met Lego en Scratch. We mochten onze eigen attractie bouwen met Lego. Met motoren van Lego technic konden we hem laten bewegen. Ons groepje had de Hawai Trip nagemaakt. Een ander groepje had een schommelboot en een spookhuis gebouwd. verder waren er een reuzenrad, draaimolen, booster en een zweefmolen gemaakt. Senn Güler (BB2)

The Twits met Finn

Hallo, ik ben Finn (10) en ik zit in BB2. Twee weken geleden, toen we Engels hadden, hield ik mijn Engelse presentatie over The Twits (dat is het Engelse boek van De Griezels) van Roald Dahl. Soms mag iemand tijdens Engels een presentatie houden en die keer was ik aan de beurt. Het is altijd een leuke les, want juf Nienke nam in mijn geval het boek Revolting Rhymes mee. Dat is een boek van Roald Dahl waarin hij sommige sprookjes heeft "bewerkt" . Zoals Roodkapje niet opgegeten wordt door de wolf, maar waar ze de wolf doodschiet en een mooie bontjas van de wolf zijn vacht maakt. Toen hadden we het filmpje van The Twits gekeken en zo hadden we een hele leuke les met Roald Dahl als thema.

Elckerlyc team in halve finale schaken

Begin maart speelde het hoogste Elckerlyc schaakteam (Stanley, Alex, Matteo, Danyel, en Martín) in de halve finales van de regio Leiden. Iedereen speelde goed: 2 keer winst voor Stanley, Alex, en Matteo, 3 keer winst voor Danyel, en 4 keer (uit 4) voor Martín (!). Dit resulteerde in een gedeelde 2e plaats in de groep. De andere school die 2e werd ging helaas door naar de finale, omdat hun winst op borden 2 en 3 zwaarder werd geteld dan onze winst op borden 1 en 4... De resultaten beloven wel veel voor de toekomst :-)

Juf Esther geslaagd!

Juf Esther, op woensdag leerkracht MB1, is geslaagd voor de Pabo. Behalve voor Elckerlyc werkt ze ook als Coördinator Educatie bij de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen (Museum voor Volkenkunde) te Leiden. Gefeliciteerd! 

Afscheid van juf Lisa

'Afgelopen dinsdag 19 februari heeft juf Lisa afscheid genomen van MB1. Na 3½ jaar gaat ze naar een nieuwe school in Langeraar, dichter bij huis werken. Ze heeft een fijn afscheid gehad met de kinderen met een lied, spelletjes, dansjes en kleine voorstellingen van de kinderen. Ook kreeg ze een mooie pot met zelfgemaakte bloemen cadeau van de kinderen en een bon die ze erg waardeerde. Namens juf Lisa dank voor dit fijne afscheid.

Introductie Ronald Elward

Ik ben geboren in Friesland, na een studie  levensmiddelen-technologie heb ik eerst gewerkt als marktonderzoeker. In 1998 heb ik de overstap gemaakt naar de uitgeverij van vakinformatie (Wolters Kluwer en SDU) als uitgeefmanager op het gebied van architectuur en bouw. In 2008 verhuisd naar Peru, daar eerst anderhalf jaar vrijwilligerswerk gedaan; gericht op kinderdagopvang en gehandicapte kinderen. Vervolgens heb ik een eigen bureau op het gebied van ontwikkeling van toerisme en de Inca's opgericht. Dit laatste onderwerp heb ik vorig jaar afgesloten met een master in geschiedenis en een deelname aan een studie naar het DNA van de Inca's, gefinancierd door National Geographic (foto: presentatie resultaten aan deelnemers). Al zes jaar geleden bedacht ik mij dat bij terugkeer naar Nederland, een bijdrage leveren aan het basisonderwijs een mooie uitdaging zou zijn en dit jaar was het zover.

BHV training

Op 27 maart jl. hebben tien personeelsleden van Elckerlyc de praktijktraining voor de bedrijfshulpverlening gedaan. Zij hadden de theorietraining al eerder afgerond.

Kinderen en echtscheiding

Op 13 mei a.s. start het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Leiderdorp de KIES spel- en praatgroep voor kinderen.
De KIES spel- en praatgroep is bedoeld voor kinderen van groep 5 tot en met 8, waarvan de ouders kort of lang geleden uit elkaar of gescheiden zijn. Kinderen kiezen niet voor de scheiding van hun ouders. Het overkomt ze. Hoe kinderen omgaan met de nieuwe situatie kan zeer verschillend zijn. Hoe kun je een kind begeleiden in deze moeilijke tijd? KIES (Kinderen In EchtscheidingsSituaties) helpt.
Er vinden zeven wekelijkse bijeenkomsten plaats van 15.30 tot 16.30 uur en 1 ouderbijeenkomst.
Locatie: CJG Leiderdorp. De bijeenkomsten zijn gratis. Ga voor aanmelden of meer informatie naar www.cjgcursus.nl

Open dag kaasboerderij

Op zaterdag 13 April 2019 organiseert Kaas-boerderij Van Harten een open dag. Dit is vooral een heel gezellige dag waarop ze voor kinderen veel leuke dingen te doen hebben. Het hoogtepunt van deze dag is de koeien die om 12.00 voor het eerst dit weideseizoen naar buiten gaan, wat gegarandeerd tot een gekke sprongen dans uitloopt. Echt een belevenis om eens mee te maken. Ook kunnen kinderen deze dag zien hoe de kaas wordt gemaakt, en dus een kijkje in de ‘keuken’ kunnen nemen.

zesdegroepers zijn in de vakantie iedere woensdag van 10.00-12.00 uur welkom voor het verzorgen van hun schooltuin. Meester Jimmy is er dan ook!