Nieuwsbrief Elckerlyc Montessorischool

Jaargang 46 - nummer 27 -  29 maart 2018

Agenda:  
29 maart: Paasontbijt
30 maart / 2 april: Paasweekeinde
3 april: 19:30 uur lezing door Saskia Kuus
3- 6 april: Lentekriebelweek
12 april: start schooltuinseizoen groep 6
19 april: mini-muziekconcert bovenbouw
20 april: Koningsspelen

...er werd in de afgelopen week met hart en ziel 'gevoetbaltoernooid'.  Meer foto's hieronder en in de App!

Drijven en zinken

Mika (Bovenbouw 2) heeft in de klas een presentatie verzorgd over 'drijven en zinken' waarbij z'n klasgenoten met één meter aluminiumfolie een boot moesten maken die zoveel mogelijk knikkers drijvend kon houden. De winnende boot, waarbij het principe van de hoeveelheid verplaatste vloeistof en de opwaartse druk dus het bést werd toegepast, kon 131 knikkers dragen! Botenbouwers Victor, Catinca, Wendy, Sam en Mila waren dan ook ape(n)trots!

Fish cookies and Beach Comb Hearts

Groups zero and four worked together on making beach comb hearts (with salty dough) and lovely fish cookies!

Paasontbijt

'Er zit een konijn op het schoolplein!' was de uitroep van één van onze leerlingen toen de enige echte Paashaas daar z'n opwachting maakte... U kunt zich voorstellen dat het Paasontbijt in de klassen er nóg gezelliger door werd! (Hieronder meer Paasfoto's).

Veiligheidsmonitor

Sinds enkele jaren zijn scholen niet alleen verplicht de onderwijsinspectie te informeren over de cognitieve prestaties van de kinderen maar ook over hun sociaal welbevinden. De leerlingen van groep 7 en 8 wordt daarom gevraagd om middels hun chromebook een vragenlijst in te vullen. De school gebruikt daarvoor een gevalideerd instrument (dat de privacy van ieder kind respecteert). Alleen de algemene gegevens worden daarna met de inspectie gedeeld, dus bijvoorbeeld 'het percentage kinderen dat zich wel eens onveilig voelt'. Mocht zo'n percentage op een school hoog uitpakken dan kan de inspecteur besluiten een school daarop aan te spreken. Op 4 en 5 april a.s., vanaf 08.30 uur, vullen de kinderen tegelijkertijd de vragenlijst in, in de aula. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om deze woensdag- en donderdagochtend de aula vrij te houden. 

Mindful

(ingezonden: ) 'Binnenkort verzorg ik voor belangstellenden een achtweekse mindfulness training. Dit is mijn tweede stage in het kader van opleiding tot Mindfulness trainer bij Radboud Universiteit in Nijmegen, waarna ik mij mag inschrijven als categorie I Mindfulness trainer. Deze mindfulness training start op donderdag 12 april om 19:30 in De Sterrentuin te Leiderdorp. In acht opeenvolgende donderdagavonden volgen we het klassieke programma van Mindfulness Based Stress Reduction training (MBSR). De groep zal bestaan uit maximaal 8 deelnemers; op dit moment zijn nog 4 plekken beschikbaar. Deze training is geschikt voor iedereen die meer rust en balans wenst te vinden in het hectiek van dagelijkse leven. Heb je vaak last van piekergedachten, heftige gevoelens of slapeloosheid? Slaat de stress op de werkvloer (of in je gezinsleven) toe? Zou je bewuster in je relaties willen staan en minder vanuit de automatische piloot willen reageren? Mindfulness training kan helpen om nadelige effecten van stress te verminderen en inzicht in eigen automatische-piloot reacties te krijgen. De effectiviteit van MBSR is breed onderzocht en wetenschappelijk aangetoond; mocht je hierover meer willen weten, e-mail mij even. Misschien heb je een mindfulness training al eerder overwogen of heeft een collega, huisarts of een vriendin het je aangeraden? Meld je dan aan! Voor de kosten hoef je het niet te laten: voor deze training geldt een kostendekkend tarief van 125,- euro per deelnemer (doorgaans kost een MBSR training tussen 350 en 550 euro). Ik doe mee! Hoe meld ik mij aan? Stuur vóór 10 april een e-mail naar info@mindful-junior.com; vermeld hierin je naam, geboortedatum en je motivatie om mee te doen in 1 á 2 zinnen. Daarna ontvang je een bevestigingsmail waarmee jouw plek voorlopig gereserveerd is. Vervolgens plannen wij een telefonisch intakegesprek (15 á 20 min). Na het gesprek is jouw inschrijving definitief, worden de materialen besteld en gaan we op 12 april van start! Mocht je vragen hebben, mail me of bel mij even. Wie weet tot gauw! Hartelijke groet, Amra Hajdo-Milasinovic, info@mindful-junior.com 06 52 644897'

Sybelle Meijvogel

...is naast mama van Bibi en Pien ook een professionele fotograaf. Hieronder de foto's die ze met ons deelde!

Kinderportretten

Het is bíjna zover: op dinsdagavond 3 april (aanvang 19:30 uur) zal Saskia Kuus  voor de ouders van Elckerlyc een lezing verzorgen. Het thema van haar lezing, dat ook nog eens prima bij een basisschool past: Kinderportretten. Uit het persbericht: In de 17de eeuw kwam de schilderkunst in Nederland tot een ongekende bloei. Kunstschilders kregen zoveel opdrachten dat zij zich volledig konden specialiseren in één bepaald genre. Een groot aantal  17de-eeuwse schilders legde zich toe op het maken van portretten. Van al deze portretten zijn die van kinderen wel het meest aantrekkelijk. Schilders als Jan van Ravesteyn, Johannes Verspronck, Paulus Moreelse, Jan Claesz en Dirck Santvoort waren meesters in het portretteren van jongens en meisjes. In deze lezing vertelt Saskia Kuus u meer over de ontwikkeling van het kinderportret in de Gouden Eeuw: over de schilders en over de geportretteerde kinderen in hun kostbare kleding. Saskia Kuus studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zij werkte onder andere mee aan de tentoonstelling Kinderen op hun mooist. Het Kinderportret in de Nederlanden 1500-1700 in het Frans Halsmuseum in Haarlem en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. In 2016 was zij gastconservator in het Haags Historisch Museum voor de tentoonstelling Gezichten uit de Gouden Eeuw - portretten van Jan van Ravesteyn, waarvoor zij tevens de publicatie verzorgde.  (hierbij: 'portret van een meisje in het blauw' van Johannes Cornelisz. Verspronck).