Nieuwsbrief Elckerlyc Montessorischool

Jaargang 49 - nummer 3 - 26 MAART 2020

Agenda:  

12 maart-6 april: School gesloten
10-13 april: Pasen
25 april-10 mei: Meivakantie

Elckerlyc en corona

Met de vaststelling op maandagavond 9 maart van een leerling die positief testte op het coronavirus is ook Elckerlyc meegenomen in een stroomversnelling aangaande maatregelen om de verspreiding van dit virus te minimaliseren. De school sloot tijdelijk op 12 en 13 maart en aansluitend voor een week, om vooral het zekere voor het onzekere te nemen. Een situatie die vanaf maandag 16 maart voor het hele land is gaan gelden. Op dit moment geldt een sluiting tot en met 6 april, mocht daar volgende week verandering in komen, dan laten we dat uiteraard weten.
De opeenvolgende besluiten, eerst één week dicht, daarna tot en met 6 april dicht, leidde ertoe dat de school zich ook eerst voorbereidde op een week op digitale manier lesgeven, wat bij langere tijd niet het meest handig is, vandaar dat afgelopen week de verschillende bouwen lesmateriaal hebben laten ophalen en hebben ingescand.
Een pluspunt voor de school is dat binnen het Montessori-onderwijs zelfstandigheid en elkaar helpen centrale plaatsen innemen. Dat komt nu goed van pas.
Vanaf maandag 23 maart was de school weer geopend als opvang voor kinderen van ouders met cruciale beroepen. In kleine groepjes verspreid door de school worden kinderen van ouders met vooral medische beroepen opgevangen door een deel van de leerkrachten. Dit doen we samen voor de Montessori en Internationale School zowel wat betreft leerlingen als leerkrachten. Ook een paar vrijwilligers van beide scholen verzorgen gezamenlijk de overblijf.
Ondanks dat dit virus ons noopt tot afstand houden en isolatie, zetten we ons gezamenlijk in en nemen we onze verantwoordelijkheid om enerzijds het onderwijs zo goed mogelijk doorgang te laten vinden en anderzijds onze rol in de samenleving te vervullen.

Schoolproject in het teken van Wetenschap

Iedereen was actief betrokken bij het project van de hele school van dit jaar met als thema Totally Science. Onze doelstellingen waren om de nieuwsgierigheid van onze studenten te stimuleren over hoe dingen werken of veranderen door middel van wetenschap, technologie, techniek en wiskunde. In de eerste twee weken van maart gonsden de klaslokalen van interactieve activiteiten. Elke klas onderzocht beroemde wetenschappers door de geschiedenis heen en toonde hun bevindingen in de aula. Het was een leuk en inspirerend project voor de hele school. Hartelijk dank aan alle ouders die hebben geholpen om er een succes van te maken.

Fit blijven

Deze week opende Elckerlyc haar deuren om te zorgen voor kinderen van wie de ouders in cruciale beroepen werken. Juf Sally leidde een PE-workout met de kinderen met de hulp van Joe Wicks en zijn live fitsessie. Ze hadden een geweldige tijd samen en gingen de uitdaging aan om 1,5 meter bij elkaar vandaan te blijven!

Schaakclub is online

De Elckerlyc Schaakclub speelt al twee weken online: tot 38 spelers spelen elke dag om 16.30 een toernooi van één uur. Tot nu toe zijn er al 14
toernooien geweest (!). Als je kind mee wil doen: stuur een email naar patrick.n.min@gmail.com.

Afscheid meester Peter

Maandag 9 maart was de laatste dag van meester Peter. Hij is ingevallen op de maandagen voor juf Jeanette tijdens haar zwangerschaps- en bevallingsverlof sinds eind oktober 2019. 

Met de kinderen thuis

Op 26 maart 2020 organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin i.s.m. Tischa Neve een gratis webinar over hoe om te gaan met de nieuwe situatie waarin kinderen thuis zitten en ouders voor thuisonderwijs moeten zorgen.
Het is een pittige tijd. Er komt als ouders veel op ons af. We krijgen de komende weken in gezinnen intensief met elkaar te maken. We moeten ons eigen (thuis)werk zien te verenigen met de begeleiding van het schoolwerk van de kinderen en de kinderen fulltime om ons heen. We hebben onze eigen zorgen, onzekerheden en emoties, maar zien ook die van de kinderen.
In dit webinar (een online lezing die je thuis vanachter je computer volgt) helpt kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve ons op weg met antwoorden en ideeën voor al deze dilemma’s.
Dit webinar vindt plaats op donderdag 26 maart 2020 van 20.30 tot 21.30 uur. Aanmelden voor de gratis CJG-webinar kan via www.cjgcursus.nl