Nieuwsbrief Elckerlyc Montessorischool

Jaargang 46 - nummer 33 - 25 mei 2018

Agenda:  
25 mei: 'Avond van Acht'
4 t/m 7 juni: wandelvierdaagse
5 juni: Verkeersexamen groep 7
29 juni: Zomerfeest
5 juli:
Afscheidsmusical groep 8
9 juli:
Stoeltjesdag
13 juli:
laatste schooldag

...deze week ging de andere onderbouwgroep wandelen langs het kabouterpad. U vindt alle foto's in de App!

AVG

...Ontving u in de afgelopen dagen ook allerlei mails waarin u gevraagd werd op de 'akkoordknop' te drukken zodat u niet verstoken zou blijven van de diensten die de verzender u aanbood? Overal hebben we er al over kunnen lezen: deze mails zijn een gevolg van de wet die vandaag in werking is getreden en die in Nederland de 'AVG' heet en in de rest van de wereld de 'GDPR'. MZH, de stichting waar onze school onderdeel van uitmaakt, is al een jaar bezig om de organisatie voor te bereiden op de verplichtingen die deze wet met zich meebrengt. Er zijn al veel stappen gezet, reden om vertegenwoordigers van alle scholen aanstaande maandag bij elkaar te brengen en gezamenlijk in kaart te brengen wat nu de stand van zaken is. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen. U kunt er van uitgaan dat we op een zo zorgvuldig mogelijke wijze omspringen met de data die we met betrekking tot uw kind in beheer hebben. Constateert u echter ergens iets wat we nog beter kunnen regelen: aarzel niet om ons daarvan in kennis te stellen!

WANDELVIERDAAGSE

In de afgelopen week ontving u een mailbericht over de aanstaande wandelvierdaagse. Rob en Marieke (...de marsleiders) pakken het dit jaar heel modern aan: inschrijven en sfeerproeven via een linkje!

Juf Nienke, Bovenbouw 2

(ingezonden: ) Juf Nienke is een hele sympathieke en meelevende juffrouw die ons graag helpt en lesgeeft. In haar vrije tijd ligt ze het liefst in de zon bij het strand te lezen, maar lesgeven vindt ze natuurlijk ook helemaal geweldig. Al op de basisschool ( de Zijlwijkschool) wist ze dat ze juffrouw wilde worden daarom heeft ze ook al les gegeven in Spanje aan kinderen van 4 tot 16 jaar oud. Ze is geboren in Leiden maar ze heeft heel veel gereisd en in andere landen gewoond zoals Spanje, Italië en Engeland waar ze studeerde en in verschillende steden en eilanden (Sicilië). Als ze niet aan het zonnen is en niet aan het lesgeven is dan is ze lekker aan het shoppen bij haar lievelingswinkels zoals de Zara, de Mango en de Spaanse El Corte Ingles. Ze zou Engels lesgeven op de middelbare school heel interessant vinden als ze deze baan niet had, vooral de literatuur vindt ze mooi. Juf Nienke wil graag fitter worden dan ze al is! (want ze is het al)  Ze zou graag nog een boek willen schrijven aan zee in de zon! We vroegen haar, wat haar diepste geheim was en ze antwoordde meteen ´´Dan zou het geen geheim meer zijn´´. In Spanje vindt ze niet heel veel eten lekker omdat er in bijna alles varkensvlees verwerkt werd behalve in Gazpacho. In Italië waar ze anderhalf jaar heeft gewoond vond ze ongeveer alles lekker! In Nederland houdt ze er erg van Thais en Indonesisch eten. Haar lievelings uitspraak voor iedereen op school is ´´Volg je dromen´´. We vroegen haar wat ze het minst en het meest trots was/is van deze school en dat is: Minst: het gepest op de app dat ´HAAT´ ze. Meest: De sfeer in de groep en dat iedereen zichzelf kan zijn!(Gemaakt door: Sena Hamulic en Miranda Papadimitriou).

Dyslexie

Aanstaande dinsdag (29 mei) bezoekt een onderwijsinspecteur onze school. De Nederlandse afdeling is opgenomen in een steekproef waarmee de onderwijsinspectie probeert te achterhalen waarom het aantal kinderen met een dyslexieverklaring steeds maar lijkt te stijgen. Die stijging doet zich overigens het meest duidelijk voor in het voortgezet onderwijs. Een reden daarvoor zou wellicht kunnen zijn dat het hebben van zo'n verklaring een leerling extra tijd verschaft bij het afleggen van examens. Dit is onprettige ontwikkeling omdat kinderen die 'echt' dyslectisch zijn last hebben van de beeldvorming die erdoor ontstaat. Ongeveer 8% van de kinderen in Nederland kreeg ooit de officiële diagnose 'dyslexie', op Elckerlyc gaat het momenteel om een percentage van ongeveer 2%. 

De schoolscore van de eindtoets die onze achtstegroepers maakten: 88,6. De ondergrens die het ministerie hanteert voor een school als de onze: 80. Is de conclusie gerechtvaardigd dat leerkrachten en kinderen zich dus tot het uiterste hebben ingespannen? 'Jazeker!'

Avond van 8

Vanavond (vrijdag 25 mei) vieren de achtstegroepers hun traditionele 'Avond Van 8'. Ze zijn dan de hele avond op school, doen samen gezellige dingen en wennen vast een beetje aan het idee dat de basisschoolperiode binnenkort voorbij zal zijn...

Twee fietsen

Sinds enige weken worden deze twee fietsen dag en nacht achtergelaten op het schoolplein; onduidelijk is wie de eigenaren zijn. Mocht het uw fiets zijn, wilt u 'm dan (laten) meenemen? Over een week laten we ze anders afvoeren. 

Storing

Verleden week ontstond er een kleine technische storing waardoor u onze nieuwsbrief niet meteen kon downloaden; u ontving een foutmelding. Deze storing werd veroorzaakt door het feit dat de website waaraan deze nieuwsbrief gekoppeld is een beveiligingsupdate onderging (verband houdend met de AVG, zie hierboven). Inmiddels werkt alles weer zoals bedoeld!