Nieuwsbrief Elckerlyc Montessorischool

Jaargang 50 - nummer 2 - 23 NOVEMBER 2020

Agenda:  

24 november: NIO toets
4 december: Sinterklaas (school eindigt om 11.45 uur)
17 december: Kerstontbijt
18 december: School eindigt om 11.45 uur
19 december - 3 januari: Kerstvakantie

Korte termijn en de langere adem

De weken na de herfstvakantie zorgden met oplopende coronabesmettingen voor meer druk op het onderwijs. 
Hoe om te gaan met een mogelijke schoolsluiting en ons daarop voorbereiden was onderdeel van de afgelopen studiedagen. Een algemene schoolsluiting ligt niet voor de hand, maar een tijdelijke en/of gedeeltelijke als gevolg van uitbraken óf onder leerlingen óf onder personeel is natuurlijk mogelijk. Om deze kans zo klein mogelijk te houden, hanteren we thuisblijfperioden zo zorgvuldig mogelijk. Mocht het wel zover komen dan hebben de groepen zich daarop voorbereid door materiaal grotendeels klaar te hebben staan. Tevens is voor de bovenbouw Junior Einstein aangeschaft als extra online ondersteuning.
Behalve deze korte termijnzaken zijn we op de studiedagen vooral ook bezig geweest met de langere termijn; onder andere de Gulden Tien van het Montessori onderwijs, daarover meer in een volgende nieuwsbrief.
Ronald Elward

Bewijswerkjes ter inspiratie

In de middenbouw hangt nu een prikbord waar de bewijswerkjes van de kinderen worden opgehangen. Deze bewijswerkjes zijn werkjes die ze maken van opdrachten van de Taal: Doen! kast. Dit kan een werkje zijn over taal maar ook over spelling. De kinderen laten hiermee zien wat ze geleerd hebben. Ze geven elkaar zo ook ideeën voor opdrachten die je kan doen. Kinderen worden enthousiast van elkaars opdrachten. Het kan zijn dat kinderen dezelfde opdracht hebben gemaakt en dat het werkje er toch heel anders uitziet (op de foto's de werkjes van Daan en Noa). Dit is juist leuk en leerzaam.
Henriette Versteegen
Meer foto's in de schoolapp

PreGym 2020

We waren voor PreGym bij Socrates het was daar erg leuk en we hadden een hele aardige begeleider. We gingen daar twee lessen volgen een les natuurkunde en een les klassieke talen. Bij de les natuurkunde ging het over straling en bij de les klassieke talen ging het over het griekse alfabet. We hebben na de lessen opdrachtenboekjes gekregen voor op school. Onze tutor komt binnenkort langs om de kijken hoe het gaat.
Tessa van der Does

Wetenschappelijk onderzoek lezen/spellen

De kinderen van groep 4 uit beide middenbouwgroepen kunnen in november en december deelnemen aan een wetenschappelijk onderzoek naar lezen en spellen. De Universiteit Leiden, vakgroep Ontwikkelings- en Onderwijspsychologie, voert in samenwerking met OnderwijsAdvies een onderzoek uit naar de mogelijke effectiviteit van een nieuw vertaalde dynamische test gericht op lezen en spellen (EPALE.NL). De ouders/verzorgers van de kinderen ontvangen deze week meer informatie.
Niet alleen is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in hoe kinderen leren, het is ook leuk om mee te doen aan een onderzoek. In totaal participeren ca. 150 kinderen.

Schrijfdans in de onderbouw; eerst mooie bogen maken met een sjaal in de lucht en ze daarna tekenen op papier

Sinterklaas en Kerst coronaconform

Dit jaar zullen we Sinterklaas en Kerst conform de coronarichtlijnen vieren, dus zonder andere volwassenen dan personeel van de school en zonder gezamenlijke bijeenkomsten met zingen in de aula. Sinterklaas gaat Elckerlyc natuurlijk niet overslaan, maar wanneer komt hij dan? Met Kerst organiseren we een ontbijt in plaats van een diner. Meer informatie daarover volgt.

Bovenbouw Poets Society

Silvester verteltheater

Zondag 29 november: Workshop en signeersessie door Charlotte Dematons
Vind jij het boek Alfabet ook zo leuk? En heb je je weleens afgevraagd wie de mooie tekeningen in het boek heeft getekend? Dan is dit je kans. Charlotte Dematons komt zondag 29 november bij ons op bezoek in de winkel. Zij gaat vanaf 14.00 uur een workshop verzorgen aan de kinderen en vanaf 15.00 uur het boek Alfabet signeren. Reserveren is noodzakelijk.
Zaterdag 12 december: Workshop Boetseren door Dunja Creatief.
Boetseren in kerstsfeer. Tijdens deze workshop gaan jullie samen met beeldend kunstenaar Saskia Vos engeltjes maken van klei.                Aanvang: 11 uur.  Entree: € 7,50,- p.p. Leeftijd: vanaf 4 jaar.                               
Zaterdag 19 december: Workshop Bijenwas stalletje maken door Malinda Clouder.
Met kerst in aantocht gaat Malinda met de kinderen een mooi stalletje maken van bijenwas. Kom jij ook gezellig meedoen?
Aanvang: 11 uur. Entree: € 7,50,- p.p. Leeftijd: vanaf 4 jaar.
Voor alle voorstellingen/workshops is reserveren noodzakelijk. Graag rekening houden met de aangegeven leeftijd.

Trainingsgroep badminton

Badmintonclub De Spotvogels start 27 november een nieuwe trainingsgroep voor junioren op de vrijdagavond. Aanmelden via jeugd@spotvogels.nl. 

Piep, zei de muis!

Binnenkort starten er in Leiden bijeenkomsten Piep, zei de muis! voor kinderen van 4-8 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis of in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van stress en spanningen.
Soms gebeuren er dingen in een gezin waar een kind zich geen raad mee weet. Een familielid die ziek is, een scheiding, verlies, verdriet, ruzie of geweld. Een kind kan dan een steuntje in de rug gebruiken.

Wat kan je verwachten?
‘Piep, zei de muis’ is een leuke groep waar kinderen plezier hebben, vriendjes maken en iets helemaal voor zichzelf hebben.
Een kind leert dat het probleem niet door hem of haar komt. De handpop vertelt over wat hij meemaakt en vraagt de kinderen om samen met hem hiervoor oplossingen te zoeken.

Tijdens ouderbijeenkomsten vertellen we wat de kinderen in de groep doen en waarom. Het is voor kinderen belangrijk om te weten dat de ouders belangstelling hebben en het goed vinden wat ze doen. En we bespreken andere zaken waar ouders in de opvoeding tegenaan lopen.

Locatie: GGZ Rivierduinen Kinderen en Jeugd, Sandifortdreef 19, Leiden
Data: ‘Piep, zei de muis’ bestaat uit 10 bijeenkomsten voor de kinderen en 4 voor de ouders en start op 27 januari 2021
Tijd: 13.30 – 15.00 uur
Kosten: Geen