Nieuwsbrief Elckerlyc Montessorischool

Jaargang 46 - nummer 26 -  23 maart 2018

Agenda:  
12 t/m 23 maart: Schoolprojectweken
29 maart: Paasontbijt
30 maart / 2 april: Paasweekeinde
3 april: lezing door Saskia Kuus
3- 6 april: Lentekriebelweek
12 april: start schooltuinseizoen groep 6
19 april: mini-muziekconcert bovenbouw

...er werd in de afgelopen week met hart en ziel 'gevoetbaltoernooid'.  Meer foto's hieronder en in de App!

Chess competition

On Wednesday, March 14th, the Elckerlyc Chess Team A (Max, Omar, Alfie, Danyel and Alex) participated in the semi-final chess tournament.  The tournament took place in Leiden at the Lorentzschool.   There were four pools, each consisting of six teams.   Elckerlyc was in pool C, and the schools in that pool were:  De Dukdalf, Het Kompas, De Vink, De Elckerlyc, De Bernardusschool and Lorentzschool 2.  None of the Elckerlyc players won any games in the first round.  In the second round, the boys made a bit of a comeback, with each of Alfie and Danyel winning a match.  The third round was a real nail-biter in that everyone won their match, except for Danyel, who tied with his opponent.  The fourth round ended with only Alfie and Danyel winning their matches.  The fifth round gained Elckerlyc two points, with each of Max and Alfie winning one match.  With all five rounds completed, Elckerlyc earned a total of 9.5 points, which placed them in fourth place in the tournament.  Sadly, Elckerlyc did not qualify for the nationals, but still played really well.  Great job Elckerlyc! (Tracy Cassidy & Cecilia Iacono)

Klassenfeest Bovenbouw

Afgelopen vrijdag had de éne bovenbouw een klassenfeest; vanavond de andere. Het thema dit jaar is 'Black and White'!

Een handje helpen

...als we op school leren over de Plastic Soep die de oceanen bedreigt (en ook de dieren die daarin wonen) dan spreekt het vanzelf om een handje te helpen met het opruimen van ons eigen strand. De kust van Katwijk zag er na ons bezoek nóg schoner uit. (...kom ook eens kijken naar de schitterende diorama's die de kinderen gemaakt hebben!)

Stemmen

Voor een aantal ouders dat hun kind op de internationale school heeft een bijzonder verschijnsel: een school in bedrijf die tegelijkertijd stembureau is. 'Dat kán toch niet veilig zijn...!' Gelukkig gebeurde er niets bijzonders, met uitzondering dan van een enkele bejaarde stemgerechtigde die in school de weg kwijtraakte (of de gelegenheid te baat nam om er weer eens rond te kijken). Dachten we bovendien daags na de verkiezingen dat er door een stemmer vier iPads waren weggenomen; die bleken achteraf gelukkig alleen maar heel goed opgeborgen ;-) 

Glammergirlss

'De Glammergirlss zijn vijf meiden (Madelief, Demi, Linde, Hanne en Amy) die een youtubekanaal hebben. Laatst hebben we posters bij de ingang opgehangen en we vonden het een leuk idee om ook een stukje in de nieuwsbrief te schrijven. Abonneer je dus op ons voor super leuke video's! 85 abonnees hebben we al bereikt, kunnen dat er meer worden? Challenges, pranks, vlogs en nog veel meer kun je verwachten op ons kanaal! Dus abonneer en like op De Glammergirlss! (...en misschien ben jij wel de eerste die onze video's ziet!)'

Ouderbijdrage

Op Elckerlyc is het mogelijk de ouderbijdrage maandelijks te laten afschrijven (een optie waar vrijwel iedereen voor kiest), maar u kunt er ook voor kiezen jaarlijks een factuur te ontvangen. Soms blijft zo'n rekening dan liggen. Zoals u weet worden de ouderbijdragen gebruikt om alle extra activiteiten mee te betalen die het Rijk niet voor z'n rekening neemt. Mocht de betaling aan uw aandacht ontsnapt zijn wilt u dan zo vriendelijk zijn deze alsnog te verzorgen?

Tess Talk

Geen Ted talk maar een Tess talk in group one! De dochter van juf Sally, die stage liep op Bali om de lokale bevolking te helpen met ' pollution awareness', kwam de kinderen vertellen over haar belevenissen. 

Kinderportretten

U las hier al eerder over het aanbod van Saskia Kuus om op 3 april voor de ouders van Elckerlyc een lezing te verzorgen. Het thema van haar lezing, dat ook nog eens prima bij een basisschool past: Kinderportretten. Uit het persbericht: In de 17de eeuw kwam de schilderkunst in Nederland tot een ongekende bloei. Kunstschilders kregen zoveel opdrachten dat zij zich volledig konden specialiseren in één bepaald genre. Een groot aantal  17de-eeuwse schilders legde zich toe op het maken van portretten. Van al deze portretten zijn die van kinderen wel het meest aantrekkelijk. Schilders als Jan van Ravesteyn, Johannes Verspronck, Paulus Moreelse, Jan Claesz en Dirck Santvoort waren meesters in het portretteren van jongens en meisjes. In deze lezing vertelt Saskia Kuus u meer over de ontwikkeling van het kinderportret in de Gouden Eeuw: over de schilders en over de geportretteerde kinderen in hun kostbare kleding. Saskia Kuus studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zij werkte onder andere mee aan de tentoonstelling Kinderen op hun mooist. Het Kinderportret in de Nederlanden 1500-1700 in het Frans Halsmuseum in Haarlem en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. In 2016 was zij gastconservator in het Haags Historisch Museum voor de tentoonstelling Gezichten uit de Gouden Eeuw - portretten van Jan van Ravesteyn, waarvoor zij tevens de publicatie verzorgde.  (hierbij: 'portret van een meisje in het blauw' van Johannes Cornelisz. Verspronck).

Mini-concert

Op 19 april (19.30-20.15 uur) verzorgen de kinderen van de bovenbouw een mini-concert. Zij zingen dan voor u de liedjes die ze geleerd hebben tijdens de muzieklessen. Daar zitten áltijd een paar 'oude krakers' tussen die u moeiteloos mee zult kunnen zingen! 

Group six exhibition

Aan het eind van de vrijdagmiddag verzorgden de leerlingen van group six een 'pollution exhibition' voor hun ouders. Er werden kunstwerken tentoongesteld, gedichten voorgelezen, voorstellen gepresenteerd over mogelijke oplossingen en bovendien werd er een buitengewoon slimme oplossing gedemonstreerd voor het terugdringen van het gebruik van plastic boterhamzakjes. Nieuwsgierig geworden? Ga maar even kijken!