Nieuwsbrief Elckerlyc Montessorischool

Jaargang 47 - nummer 3 - 21 JUNI 2019

Agenda:  

28 juni: Zomerfeest
4 juli: Schoolreisje onderbouw
11 juli: Musical
12 juli: Juffendag middenbouw
19 juli: Laatste schooldag

Diertjes onder de loep bij de onderbouw

Op dinsdag 28 mei en op dinsdag 4 juni gingen de Onderbouwgroepen naar het Milieu Educatief Centrum. Daar gingen de kinderen in groepjes kleine diertjes onderzoeken: bijen, hommels, slootdiertjes en bodemdiertjes. De diertjes konden zij vangen in kleine potjes; met loepjes konden zij de diertjes bekijken. Wat viel er veel te zien, en wat wisten de kinderen al veel!

Tengo hambre

Wij kregen van 3-5-19 tot 14-6-2019 Spaans van juf Nienke. Daar hebben we veel geleerd, bijvoorbeeld hoe het gaat, begroeten, het weer en tengo hambre ... We hebben vrijdag 14 juni onze laatste les Spaans gevierd door een heerlijk dineetje te houden. Iedereen mocht Spaanse hapjes meenemen.  Het was heel leuk om de hapjes te maken en iedereen had wat anders mee. Er waren veel hapjes die weinig mensen kenden. Bijvoorbeeld: gazpacho, caberalis (stinkkaas), tapas, paella en nog veel meer! Iedereen heeft bijna alles geproefd, iedereen vond wel iets lekker. Toen de les voorbij was hadden een paar kinderen alle overige hapjes aan de juffen en meesters uitgedeeld. Maar het meeste hadden wij opgegeten want het was heel erg lekker. Met vriendelijke groet, adios, La Rimke, La Tessa, Flóris y Finn.

Onder- en middenbouw op ontdekkingstocht in de natuur

Marleen woont aan het Heelblaadjespad vlakbij de Elckerlyc. Ze zijn daar met een aantal bewoners, in samenwerking met de heemtuin en gemeente, bezig om het pad mooier en natuurlijker te maken. Marleen wilde ook iets voor de scholen doen en Lieke (onze oud-stagiaire) hielp haar daarbij. Ze hebben een fotospeurtocht gemaakt met leuke weetjes en opdrachten. Onze OB en MB groepen hebben deze natuurontdekkingstocht gedaan op vrijdag 7 juni.

Bewegen is essentieel

Tijdens de Studiedag van 18 april jl. gaf Hanneke Poot, kinderfysiotherapeute, psychomotorisch remedial teacher en docente, meer inzicht in de motorische ontwikkeling van kinderen en de invloed daarvan op het onderwijs.
Spelletjes en beweging zijn volgens haar essentieel voor de ontwikkeling van kinderen, want door de verschillende bewegingen ontwikkelen zich ook verschillende onderdelen van de hersenen. Bijvoorbeeld kruipen leidt er toe dat het hoofd omhoog gehouden moet worden, waardoor het evenwicht zich ontwikkelt en de ogen zich op één plek richten, wat leidt tot het beter kunnen concentreren en kunnen lezen. Op de buik liggen vergemakkelijkt later het schrijven, rollen het lezen. Scheuren vergemakkelijkt rekenen, doordat het in wezen de basis vormt van delen.
Volgens Hanneke wordt de kennis, die opgeslagen wordt in diverse onderdelen van de hersenen, ontsloten door deze bewegingen. Dit houdt ook in dat het niet altijd zinvol is (te) vroeg met aangeven van kennis te beginnen, want als de ontsluiting er nog niet is, is het voor niets. Het opslaan van kennis in de hersenen gebeurt tijdens rust en slaap. Hoe jonger het kind hoe meer rust en slaap er nodig is, wat onder meer pleit voor zo min mogelijk activiteiten in de BSO.
http://www.hannekepootvanderwindt.nl/

Drukbezocht concert

Het was druk woensdagavond 29 mei jl. bij het concert van de bovenbouw van Elckerlyc. Eerst Nederlandse nummers en daarna een Engelstalig programma, beide met overgave gebracht door de leerlingen.

Samen kom je verder

Een flink aantal jaren geleden heb ik op de Elckerlyc gezeten. Maar wat is er na die tijd van mij terecht gekomen? Dit is wat Ronald aan mij vroeg. Mijn naam is Nicole Beukers, 28 jaar. Ik ben Olympisch roeister. Ik heb op de Olympische Spelen in 2016 een zilveren medaille gehaald in de dames dubbelvier en ik ben in 2017 wereldkampioen geworden.
Naast roeister ben ik ook basisschool juf en gymjuf. Dit doe ik met veel plezier. Ik herinner mij van de Elckerlyc dat wij veel moesten samen werken. In de bovenbouw kreeg ik ook een 'koppelkind'. Ik zat in groep 8 en ik moest een klasgenootje uit groep 6 helpen. Dit vond ik erg leuk om te doen. Mijn mening is dat je samen veel verder komt dan alleen. Dit heb ik ook gemerkt in mijn roeiteam. Samen kom je tot een mooi succes en kan je veel van elkaar leren. Je kunt het succes ook nog eens samen vieren! Hoe leuk is dat.
Daarnaast vind ik het fijn om anderen mensen te helpen en vond ik mijn 'koppelkind' helpen het leukste om te doen.
Ik heb met plezier op de Elckerlyc gezeten. Af en toe kom ik nog mijn juf Andera uit de middenbouw tegen op de Leidse roeiwateren.

VakantieBieb weer open

Dankzij de VakantieBieb blijven duizenden kinderen in de zomer doorlezen. Dat is een geweldige ontwikkeling, want doorlezen in de zomer voorkomt een terugval van het
AVI-niveau.
De VakantieBieb stimuleert kinderen om te lezen tijdens de zomervakantie en biedt een brede selectie van maar liefst 50 e-books voor het hele gezin. De VakantieBieb-app is een zomercadeautje van de Bibliotheek en gratis te downloaden in de App Store en Google Play Store. U hoeft hiervoor geen lid te zijn van de bibliotheek.
De VakantieBieb opent op 1 juni. Vanaf 1 juli zijn ook de boeken voor volwassenen beschikbaar. De VakantieBieb is geopend tot en met 31 augustus.

Open huis bij Leergeld

Stichting Leergeld Leiden en Omstreken is onlangs verhuisd naar Kanaalpark 157 te Leiden. Op 6 juli is er van 16.00 tot 19.00 uur een open huis om kennis te maken. Ook is er muziek en dans. Aanmelden is niet nodig.