Nieuwsbrief Elckerlyc Montessorischool

Jaargang 49 - nummer 2 - 21 FEBRUARI 2020

Agenda:  

24-28 februari: Voorjaarsvakantie 
2-12 maart: Project week (hele school)
16-20 maart: Week van de Lentekriebels
10-13 april: Pasen
14 april: Studiedag (school gesloten)
15-16 april: IEP Eindtoets
24 april: Koningsspelen
25 april-10 mei: Meivakantie

Bovenbouw maakt duurzame zoötroop

De afgelopen weken hebben de twee bovenbouwklassen gewerkt aan het maken van een eigen zoötroop, wat aansluit bij het kosmische thema van Fin de siècle. In de 19e eeuw, met name tegen het einde daarvan, waren uitvinders bezig met de ontwikkeling van apparaten die een plaatje lieten bewegen. Dit waren de apparaten die uiteindelijk leidden tot de uitvinding van de filmcamera. Eén van die apparaten was de zoötroop. 'Zoö-' betekent dat het te maken heeft met dieren en '-troop' betekent dat het iets is dat kan bewegen/veranderen (deze termen komen uit het Grieks). 
Drie gastdocentes van Technika10Leiden hebben de technieklessen verzorgd die aansloten bij dit thema. De bovenbouwleerlingen hebben uiteindelijk een moderne en duurzame zoötroop gemaakt: eentje met zonnecel erop. Daarvoor hebben ze o.a. gebruikgemaakt van zaagmachines, een kolomboormachine, soldeerbouten en lijmpistolen. Wanneer je de zoötroop onder de felle zon of een fel spotje houdt, gaat hij vanzelf draaien. De kinderen kregen filmpjes die ze erin konden stoppen, maar velen maakten ook hun eigen filmpje! De zijkant van de standaard (dat tegelijkertijd een doosje voor de filmpjes was) mocht versierd worden met mooie Jugendstil-kunst.

Juffendag onderbouw in teken van het oerwoud

Wat een groot feest was het woensdag 5 februari. De onderbouw-juffen hebben een geweldige juffendag gehad. Wat een verrassing: de klas omgetoverd tot een jungle, de kinderen in fantastische dierenpakken en allemaal leuke activiteiten. De klassenouders en ouders die hielpen op deze dag worden heel hartelijk bedankt voor alles! De juffen werden erg verwend, konden lekker meegenieten van het programma en van de kinderen. En aan alle ouders: heel hartelijk dank voor de mooie cadeau's. De juffen zijn gewoon enorm verwend en kijken terug op een superleuke ochtend!

Drukke weken voor Elckerlyc schaakclub

Onze schaakkampioenen hebben het de afgelopen twee weken erg druk gehad. Op woensdag 29 januari werd team 1 2e en kwalificeerde zich voor de halve finales van de regio Leiden, team 2 werd 2e, team 3 werd 1e en team 4 werd 3e. Op woensdag 5 februari speelde pool "E" met 3 teams van de Elckerlyc en 3 van de Kastanjelaan. De Elckerlyc-teams kwamen als 1e, 3e en 5e uit de bus! Speciale vermeldingen voor Francesco, Alessandro, Maxim, Phileine en Hamzah voor winnen van al hun spellen, en voor Alex voor drie overwinningen en een gelijkspel, inclusief een overwinning tegen de # 1 speler van het topteam.

Kinderen en emoties

Workshop ‘Heppie! kinderen en emoties’ voor ouders met kinderen tussen de 4-10 jaar op 02 maart a.s. (19.30-21.45 uur) in CJG Leiderdorp.

Emoties horen bij ons als mens. Ze zorgen ervoor dat we onze grenzen kunnen ervaren en aangeven. Ze zorgen ervoor dat we gebeurtenissen kunnen verwerken. Daarom is het belangrijk dat we kinderen leren om emoties voor hen te laten werken in plaats van tegen hen. Ouders krijgen handvatten om ruimte te geven aan emoties en grenzen aan gedrag.

De workshop bestaat uit 3 bijeenkomsten en kost € 15,- p.p. (m.u.v. niet subsidiërende gemeenten). Aanmelden kan via deze link.

Time-out voor je kind?

Wat doe jij als je kind haar broertje een mep verkoopt? Wat doe jij als je kind niet accepteert dat de computer uitgaat en hem telkens opnieuw aanzet? Sommige ouders sturen hun kind dan naar de gang. Anderen vinden dit een verkeerde aanpak.
Heb je vragen over dit onderwerp of over een ander onderwerp dat jou als ouder bezighoudt? Je bent van harte welkom voor een gesprek met de pedagogisch adviseur in het Centrum voor Jeugd en Gezin in jouw buurt. Zij denkt met je mee en geeft je tips. De gesprekken met haar zijn vertrouwelijk.

Bikkeltjes met lef

Gezin en ik biedt de training 'Bikkeltjes met lef!' aan. Dit is een weerbaarheidstraining gericht op kinderen van vier tot en met zeven jaar. Deze training bestaat uit zes bijeenkomsten van anderhalf uur.  Meer informatie is te vinden op www.gezinenik.nl of op www.bikkels.nl.