Nieuwsbrief Elckerlyc Montessorischool

Jaargang 46 - nummer 25 -  16 maart 2018

Agenda:  
12 t/m 23 maart: Schoolprojectweken
21 maart: Stembureau in school
29 maart: Paasontbijt
30 maart / 2 april: Paasweekeinde
3 april: lezing door Saskia Kuus

Afgelopen maandag werden de kinderen van de middenbouw op school verwelkomd  door een grote haaaai...!

Commotion

Hierboven ziet u foto's van de opening van onze projectweken. Merijn Tinga, de 'Plastic Soup Surfer' kwam naar school om te vertellen over zijn missie. Hij vertelde boeiend over de plastic soep die onze oceanen bedreigt en hoe we met z'n allen kunnen helpen dat te voorkomen. Voor de gelegenheid hadden alle leerkrachten zeemanskleding uit de kast getrokken!

Even voorstellen

Beste ouders van groep 1 & 2, Mijn naam is Rosa van Gennep, ik ben 17 jaar en kom uit Leiden. Ik kom tot de zomervakantie stage lopen op de dinsdag bij juf Brigitte. Ik doe de opleiding onderwijsassistent/pedagogisch werk in Alphen aan de Rijn. Zelf heb ik een paar jaar geleden ook op Elckerlyc gezeten en vind het super leuk om alles nu vanaf de andere kant te zien. Het  lijkt me erg leuk om met de kinderen te werken in de klas bij  juf Brigitte en juf Selma. Tot snel! Groeten, Rosa. 

Een handje helpen

We leerden van de Plastic Soup Surfer dat mensen in verre landen heel veel plastic weggooien dat dan in de zee terecht komt. In Nederland doen mensen dat soms ook. Met z'n allen kunnen we er voor zorgen dat er niet zoveel plastic in de natuur komt; door het niet zomaar op straat te gooien én door te helpen met opruimen. De middenbouwen gingen op zoek naar zwerfvuil rond de school. De hoeveelheid zwerfafval bleek verbazingwekkend!

Samenwerken

Verleden week zag u hier foto's van kinderen in de bovenbouwen, hierboven ziet u dat ook kleuters van de Internationale afdeling en de Nederlandse afdeling heel fijn kunnen samenwerken!Ook de Nederlandse afdeling van de bibliotheek beschikt nu over twee mooie nieuwe kasten voor de prentenboeken. Valeria en Sherwin: hartelijk bedankt voor jullie initiatief!

Walvisjes

De middenbouwkinderen maakten -samen met meester Ben- deze prachtige walvisjes!

Oxfam

In de afgelopen weken stond Oxfam in het middelpunt van een maatschappelijk debat, dat is u vast niet ontgaan. De opbrengst van de kerstmarkt (€ 543,69) zou aan deze organisatie worden geschonken maar dat leek de school momenteel geen goed idee. We realiseren ons dat er op verschillende manieren naar de ontstane situatie kan worden gekeken maar zolang nog niet volkomen duidelijk is hoe een en ander heeft kunnen gebeuren hebben we besloten het opgehaalde geld dit keer een andere bestemming te geven: de vrijwilligersorganisatie die in Leiderdorp de schooltuintjes beheert. 

Playmobil

'Beste ouders, Ik ben op zoek naar (2e hands) poppetjes van playmobil.  (Kleuters maken prachtige dierentuinen van blokjes en dieren...het zou leuk zijn als daar wat poppetjes bij zijn als "bezoekers"). Misschien hebt u nog wat Playmobil in een stoffige doos op zolder? De kleuters zouden er heel blij mee zijn!' Juf Marian. 

Spaanse Les

Vanaf vandaag zijn er weer twee cursussen Spaans van start gegaan. Benthe, Annebel, Sofie, Finn, Olivia en Linde zitten in groep 1; Hidde, Gijs, Miranda, Noa, Thijs, Sena, Indira, Sven, Victor, Wouter, Madelief en Akshaay zitten in groep 2. Buena suerte!

Iraans/Perzisch nieuwjaar

Op 21 maart, samenvallend met het begin van de lente is het Noroez: Perzisch Nieuwjaar. Noroez (Letterlijke betekenis no=nieuw, roez= dag) wordt uitbundig gevierd. Het feest duurt maar liefst dertien dagen! Het betekent een nieuw begin, net als het nieuwjaarsfeest op 1 januari in Europa. Tijdens Noroez zijn in de huizen de Haft Sin te vinden. Haft Sin betekent letterlijk "de zeven S'en". Zeven is een heilig getal in veel volken en culturen. In de overtuiging van Zarathoestra waren er bijvoorbeeld 7 engelen. De voorwerpen zijn: Sebzeh:  tarwe-, gerst- of linzespruiten, groeiend in een schaal – staat voor wedergeboorte. Semenu: een zoete pudding gemaakt van tarwekiemen – staat voor overvloed. Sinjed; het gedroogde zoete fruit van de oleasterboom – staat voor liefde. Sir: knoflook – staat voor genezing. Sib: appels – staat voor schoonheid en gezondheid. Sumak: sumakbessen – staat voor (de kleur van) zonsopkomst. Sirke: azijn – staat voor leeftijd en geduld. Op de tafel zijn nog meer symbolische zaken te vinden. Zo worden er munten neergelegd voor voorspoed en rijkdom, een mand met beschilderde eieren voor vruchtbaarheid, een sinaasappel (de aarde) in een schaal met water (het heelal), een goudvis in een kom als symbool van het leven. Ook staat er een spiegel, als symbool (die het licht - dat als heilig wordt beschouwd - reflecteert en vermenigvuldigt), met aan weerszijden een brandende kaars voor ieder kind in de familie. De kaarsen representeren geluk. Op de dertiende dag van het nieuwe jaar (Siezda Bedar) gaat men met de hele familie naar buiten om daar te picknicken. Men is van mening dat het ongeluk brengt om die dag thuis te zijn. Het liefst wordt dat gedaan met groepen familie en vrienden. Ook op onze school zijn er kinderen uit Iran. Vergeet niet ze geluk te wensen de 21e!