Nieuwsbrief Elckerlyc Montessorischool

Jaargang 46 - nummer 36 - 15 juni 2018

Agenda:  
29 juni: Zomerfeest
5 juli:
Afscheidsmusical groep 8
9 juli:
Stoeltjesdag
13 juli:
laatste schooldag

...Het is weer schoolreisjestijd. Group three bezocht Nederland in het klein!

(D)oppers...

Wandelde je mee met de avondvierdaagse en ontving je nog geen Dopper? Kom 'm dan even ophalen voor ze OP zijn!

Sportieve Types

Sportieve ouders gezocht! Voor de Sportcommissie zoeken we 1 of meerdere sportieve ouders om mee te helpen bij de organisatie van de sporttoernooien die worden aangeboden via het Leiderdorpse Sport Service punt. We doen dit samen met de IS, dus het is een internationale commissie met nog 1 IS ouder en 4 DS ouders. Ik vertrek, omdat Hidde de school gaat verlaten, maar zou t graag willen overdragen aan een leuke ouder ;-) Sportieve groet, Selma Teeninga-Jonkers. ( Reacties graag naar ssc.elckerlyc@gmail.com )

Woningen

...nog steeds zijn de kleuters niet uitgekeken op het thema 'wonen'. Juf Saskia meldt ons: '...na de huizen van de eerste boeren van leem en klei zijn de huizen van steen aan de beurt. Het stenen huis bestaat uit vier soorten natuursteen. De basis is van mergelblokjes gemaakt, die precies in elkaar passen zoals de oude muren van de Inca's. Daarop hebben we een muur gemetseld van kiezelstenenmet echt cement. De bovenste rand van de muur is bepleisterd en daarop is de hele vertelde geschiedenis nog een keer terug te zien. Het dak is van leisteen op bamboestokken en op de punt van het dak staat een stuk speksteen. Tenslotte hebben kinderen met hoekige gipssteentjes zelf huisjes gemetseld met zand en bloem. zodat de steentjes over een tijdje weer opnieuw kunnen worden gebruikt...!'

Zonnewasje

We zijn er trots op dat we onze eigen stroom opwekken. Om de productie een beetje op gang te houden moeten alle 225 panelen wel één keer per jaar worden schoongemaakt!

KOO

KOO is een vak dat alleen op montessorischolen wordt gegeven. De afkorting staat voor 'Kosmische Opvoeding en Onderwijs'. Maria Montessori bedoelde daar niks zweverigs mee maar ze vond het indertijd al belangrijk dat kinderen leren dat alles wat er om hen heen gebeurt in onderlinge samenhang plaatsgrijpt. Tegenwoordig noemen scholen het ook wel 'wereldoriëntatie'. Op bijgaande foto zie je Miranda die tijdens zo'n les haar medeleerlingen vertelt over Griekenland. 

vakanties in 2018-2019

Elckerlyc publiceerde ook dit jaar haar vakantierooster voor 2018-2019 heel erg vroeg, vooral op verzoek van de Internationale ouders. De gekozen vakantiedata worden dan gebaseerd op de landelijke richtlijnen. De meeste vakanties liggen vast, maar dat geldt niet voor de tweede week van de meivakantie. In de meeste afgelopen jaren kozen de schoolbesturen in onze regio voor de tweede week meivakantie ná de verplichte week. Dit jaar blijkt men, naar nu bekend wordt, meestentijds voor de week ervóór te hebben gekozen. Niet onlogisch overigens omdat het paasweekeinde dan aansluit en de vakantie er vanwege Goede Vrijdag dus één dag langer door wordt. Omdat het ons uitgangspunt is dat we zoveel mogelijk aansluiten bij de vakantieroosters van de omliggende besturen hebben we ons vakantierooster voor 2019 daarom aangepast. (Alle overige vakanties blijven ongewijzigd). Oude situatie: meivakantie van 27 april 2019 tot en met  12 mei 2019. Nieuwe situatie: meivakantie van 19 april 2019 tot en met 5 mei 2019. In de App staan nu dus de correcte data genoemd.

Dankjewel!

Zonder de (onderweg)hulp van velen is de wandelvierdaagse eigenlijk niet goed te organiseren. Marieke zorgde er dus voor dat alle helpers een aardige attentie kregen!

De traditionele Open Avond van de schooltuinen is dit jaar op woensdag 27 juni van 19.00 tot 21.00 uur. Iedereen is welkom, familie, buren en vrienden...!